Lagardeová: Na dohodu o Řecku potřebujeme víc času

15.05.2017
Euroskop, čtk

Mezinárodní měnový fond (MMF) a představitelé věřitelských zemí eurozóny potřebují víc času k uzavření dohody o zmírnění dluhové zátěže Řecka, protože záměry evropských států stále nejsou dostatečně jasné. Prohlásila to šéfka MMF Christine Lagardeová. Představitelé eurozóny se s ní sešli při příležitosti dvoudenní schůzky ministrů financí skupiny sedmi velkých světových ekonomik G7, která byla v pátek zahájena v italském přístavním městě Bari.

Zmírněním dluhové zátěže Řecka MMF podmínil svou účast na nejnovějším kole finanční pomoci, třetím od roku 2010. Několik vlád z eurozóny v čele s Berlínem požaduje, aby MMF na dohodě participoval z důvodu důvěryhodnosti, nesouhlasí ale s tím, že jsou úlevy nezbytné.

Na dotaz, zda je k takovému kroku připraven, německý ministr financí Wolfgang Schäuble odvětil, že Německo je připraveno držet se toho, co bylo dohodnuto v květnu loňského roku. „To je základ, z něhož vycházíme … jsem pro přijetí přinejmenším politického řešení.“ Euroskupina bude o tomto tématu jednat 22. května.

Podle názoru MMF je zmírnění dluhové zátěže, anebo pro tuto chvíli alespoň jeho jasný příslib, nezbytné k obnovení důvěry investorů v Řecko. To je pro zemi, jejíž zadlužení dosahuje 180 procent hrubého domácího produktu, důležité zejména proto, že že se v příštím roce hodlá vrátit na světový finanční trh.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek