Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvyšší od dubna 2011

23.05.2017
Euroskop, čtk

Podnikatelská aktivita v eurozóně v květnu zůstala na nejvyšší úrovni od dubna 2011. Firmám se stále nedaří uspokojit rostoucí poptávku a najímají nové zaměstnance, což naznačuje, že ekonomický růst v regionu je udržitelný. Ukázal to průzkum, který mezi nákupními manažery provedla společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za květen zůstal na dubnové hodnotě na 56,8 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles indexu na 56,6 bodu. Pokud se index nachází nad hranicí padesáti bodů, signalizuje to růst aktivity.

„Je to velmi dobrý výsledek a je široce založený. Máme zde dobré tempo růstu. Skutečnost, že jsme udrželi tuto úroveň v květnu je skvělou zprávou pro HDP ve druhém čtvrtletí,“ řekl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Podle něj výsledky výzkumu naznačují, že ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt stoupne o 0,7 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekají zvýšení o 0,4 procenta. V prvním čtvrtletí ekonomika eurozóny vzrostla o 0,5 procenta.

Rostoucí poptávka znamená, že firmám se zvyšuje objem nevyřízených zakázek, a to druhým nejrychlejším tempem za šest let. Dílčí index nevyřízených objednávek se zvýšil na 53,3 bodu z 53 bodů. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru stoupl na 57 bodů, nejvýše od dubna 2011, zatímco analytici čekali naopak jeho pokles. Firmy také zvyšují počet zaměstnanců, a to nejrychlejším tempem v 20leté historii průzkumu. Dílčí index zaměstnanosti stoupl na 56,2 bodu z dubnových 55,5 bodu. To ukazuje, že firmy mají důvěru v budoucí vývoj.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek