Úvěrová aktivita v eurozóně roste nejrychleji za 8 let

29.05.2017
Euroskop, čtk

Objem bankovních úvěrů pro domácnosti v zemích eurozóny rostl dál nejvyšším tempem za osm let a úvěry firmám dosáhly v dubnu maxima od finanční krize. Dnešní údaje Evropské centrální banky (ECB) potvrzují pokračující zesilování úvěrové aktivity v zemích eura, která bývá klíčovým ukazatelem budoucího vývoje ekonomiky.

Meziroční růst objemu úvěrů pro firemní sektor se zrychlil na 2,4 procenta z březnové úrovně 2,3 procenta. Bylo to jeho nejvyšší tempo od poloviny roku 2009, stále je ale necelou polovinou úrovně z doby před finanční a dluhovou krizí.Úvěry domácnostem vzrostly rovněž o 2,4 procenta, stejným tempem jako v březnu. Jejich růst je tak nejvyšší od počátku roku 2009.

Údaje podle agentury Reuters naznačují, že několikaletá měnová politika, v jejímž rámci ECB podporuje ekonomiku levnými penězi, se stále více promítá do úvěrové aktivity. Ta v eurozóně narůstá zhruba od roku 2015.

ECB na svém posledním zasedání na konci dubna nechala sazby i program nákupů dluhopisů, jímž působí na snižování úvěrových nákladů, beze změn. Základní úrokovou sazbu ECB udržuje nyní na nule.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek