OECD předpovídá eurozóně světlejší budoucnost

29.06.2005
Snižující se nezaměstnanost a ekonomický růst odvrátí podle studie OECD stagnaci v eurozóně v následujících dvou letech.

Snižující se nezaměstnanost a ekonomický růst odvrátí podle studie OECD stagnaci v eurozóně v následujících dvou letech, ale tento protekcionismus není podle organizace odpovědí na odmítání globalizace a rozšiřování unie.

Studie předpovídá, že v roce 2006 bude ve „starých“ členských zemích EU bez práce 14,8 milionů obyvatel. Jejich počet se tak ve srovnání s letošním rokem sníží o 0,3 milionu. Míra nezaměstnanosti by se měla snížit na 8 procent ve srovnání s letošními 8,2 procenty. Ve stejném období předpokládá OECD zvýšení ekonomického růstu eurozóny na 2,1 procenta ze současných 1,4.

Při pohledu na jednotlivé členské země studie ukazuje, že 8 až 10 procent Francouzů, Němců, Španělů a Italů zůstane bez práce i v nejbližší budoucnosti. Nejnižší hospodářský růst bude v Německu, Francii a Itálii, kde se růst HDP bude pohybovat v rozmezí 1,1 – 2,0 procenta. Zajímavým závěrem studie je také to, že náklady na práci v eurozóně rostou dvacetkrát rychleji než v Indii a Číně a čtyřikrát rychleji než v nových členských zemích EU.

Spektrum pracovníků, kteří přicházejí o práci, podle studie zasahuje jak manuální dělníky, tak i úředníky. Nejmenší část pracovních míst ztrácejí země, které jsou otevřeny obchodu a investiční liberalizaci. Poslední zkušenosti podle studie ukázaly, že protekcionistická opatření mnoha vlád směřují do slepé uličky: země jsou sice stále více otevřeny obchodu, to je stimuluje k vyššímu hospodářskému růst, který činní ekonomiku méně otevřenou.

Studie vidí východisko z možné krize ve státech Východní Evropy. Státy jako Polsko, které se v současnosti potýkají s vysokou nezaměstnaností, mohou podle studie v budoucnu konkurovat zemím staré patnáctky. Budoucnost vidí také na Slovensku, které dosahuje největšího růstu HDP v celé EU.

Sdílet tento příspěvek