Eurozóna schválila uvolnění peněz Řecku za podpory MMF

16.06.2017
Euroskop, čtk

Řecko bude moci ze záchranného fondu eurozóny ESM dostat novou část úvěru z třetího záchranného programu v sumě 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč). Rozhodli o tom ve čtvrtek ministři financí zemí eurozóny. V prohlášení dali ministři rovněž najevo připravenost přijmout další kroky ke zmírnění řeckého dluhu hned po skončení nynějšího programu. Mezinárodní měnový fond (MMF) zároveň oznámil, že poskytne Řecku nový záložní úvěr, čímž obnoví svou finanční pomoc této zadlužené zemi.

Řecko jednalo s evropskými věřiteli o ukončení druhé prověrky záchranného programu, které je podmínku uvolnění další části peněz ze záchranného úvěru, několik měsíců. Nové peníze nutně potřebuje k červencovému vyrovnání splatných dluhů v sumě sedmi miliard eur.

Euroskupina potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, která dál sníží řeckou dluhovou zátěž. Eurozóna je podle prohlášení připravena prodloužit splatnost dluhopisů a dál odložit platby úroků. Některé úrokové platby by podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema mohly být odloženy až o 15 let.

Řecko pokročilo v plnění reforem


Zasedání ministrů financí eurozóny se zúčastnila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ta po něm oznámila, že navrhne vedení fondu, aby v zásadě schválil nový úvěr pro Řecko, velikost půjčky ale neuvedla, Šéfka MMF konstatovala, že Řecko pokročilo v plnění reforem dohodnutých s věřiteli a pokrok je patrný i v postoji eurozóny ke zmírnění řeckého dluhu. Nová dlužní úleva byla pro MMF podmínkou zapojení se do finanční pomoci Řecku.

Euroskupina ocenila Atény za nedávné schválení dalších reforem, které po nich požadovali věřitelé jako podmínku dokončení nynější prověrky záchranného programu a uvolnění dalších úvěrů. Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos rozhodnutí přivítal a označil je za „velký krok vpřed“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek