Německo bude překračovat limit deficitu následujících 6 let

01.07.2005
Rozpočtový schodek Německa byl vyšší než Evropskou unií stanovená tři procenta hrubého domácího produktu již poslední tři roky.

Pokud Německo radikálně nezvýší daňové příjmy bude podle ministra financí Eichela překračovat limit Evropské unie pro rozpočtový schodek celých šest let za sebou.
Rozpočtový schodek Německa byl vyšší než Evropskou unií stanovená tři procenta hrubého domácího produktu již poslední tři roky.

„Stav německých financí je dramatický,“ sdělil Eichel novinářům po zasedání takzvané Rady pro finanční plánování. Letos rozpočtový schodek bude 3,4 procenta HDP i přes úmysl vlády ponechat nové spolkové výpůjčky na úrovni 21,5 miliardy eur, což je méně, než vláda původně plánovala. To však umožní pouze jednorázové kroky v celkové hodnotě 30 miliard eur, včetně 23 miliard příjmů z privatizace. Podle pravidel EU však jednorázové příjmy nesmí být používány na snížení schodků.

Schodek německého rozpočtu, který zahrnuje rozpočty spolkové vlády, zemských vlád, místních úřadů a sociálního zabezpečení, v roce 2004 činil 3,6 procenta HDP. Letos ministerstvo financí očekává jeho zvýšení na 3,7 procenta, v dalším roce by měl již klesnout na 3,4 procenta a v roce 2007 na 3,1 procenta.

Sdílet tento příspěvek