Euro vzrostlo na roční maximum k dolaru

29.06.2017
Euroskop, čtk

Euro se během středečního obchodování vyšplhalo k dolaru až na roční maximum 1,1390 USD. Jednotná evropská měna těží z vyhlídek na zpřísňování měnové politiky v Evropě, zatímco dolar podkopávají průtahy při schvalování reformy zdravotnictví v americkém Senátu. Ty posílily pochybnosti ohledně schopnosti prezidenta Spojených států Donalda Trumpa prosadit plány na investice do infrastruktury a na snížení daní.

Kolem 18:00 SELČ si euro připisovalo zhruba 0,3 procenta na 1,1370 USD. V úterý jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o 1,4 procenta, což představovalo její nejprudší jednodenní nárůst za poslední rok.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi na úterní konferenci v Portugalsku uvedl, že ECB by vzhledem ke zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám mohla upravit svou politiku nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů, kterou se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně.

Draghiho slova ve středu podle analytiků euro dál podpořila. Zdroje obeznámené s uvažováním šéfa ECB přitom uvedly, že tyto výroky neměly signalizovat bezprostřední zpřísňování měnové politiky v eurozóně, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek