Záchranný fond EU uvolnil Řecku dlouho odkládanou část úvěru

10.07.2017
Euroskop, čtk

Představitelé Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v pátek Řecku schválili uvolnění třetí tranše záchranného úvěru v objemu 8,5 miliardy eur (221,7 miliardy Kč). Prvních 7,7 miliardy eur odejde už v pondělí, uvedla agentura Reuters. ESM, který funguje jako záchranný fond eurozóny, vyplacení peněz odkládal, dokud Řecko neplní stanovené požadavky.

Z uvedené sumy půjde 6,9 miliardy eur na úhradu dluhu a 0,8 miliardy na pokrytí nedoplatků. Řecku v červenci vyprší splatnost dluhů za zhruba sedm miliard eur, které by bez uvolnění části úvěru z nynějšího záchranného programu nebylo schopno splatit. Dalších 800 milionů eur má být vyplaceno v září. Podmínkou je, že řecká vláda uhradí nedoplatky.

Ministři financí schválili uvedenou sumu pro Řecko na schůzce v polovině června, platba je však vázána na splnění podmínek. Jednou z nich bylo propuštění tří bývalých představitelů privatizační agentury pocházejících ze Španělska, Itálie a ze Slovenska, kteří byli obviněni ze zpronevěry. Řecko na konci června obvinění stáhlo.

Euroskupina v červnu potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, která Řecku dál sníží dluhovou zátěž. Eurozóna je připravena prodloužit splatnost dluhopisů a dál odložit platby úroků. Některé úrokové platby by podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema mohly být odloženy až o 15 let. K finanční pomoci Řecku se po dlouhém váhání připojil i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek