Evropská centrální banka bude pokračovat v podpoře ekonomiky

20.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala své úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravě programu nákupů cenných papírů. Zopakovala také, že je připravena tento program rozšířit, pokud to bude situace vyžadovat.

Základní úroková sazba ECB je nyní na nule a depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení peněz u ECB platit. Centrální banka se snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat rovněž nákupy dluhopisů, jejichž měsíční objem je stanoven na 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu Kč).

„Rada guvernérů potvrzuje, že čisté nákupy aktiv v současném měsíčním objemu 60 miliard eur by měly pokračovat do konce prosince 2017 nebo podle potřeby i delší dobu,“ uvedla dnes ECB. „Pokud bude výhled méně příznivý nebo pokud finanční podmínky přestanou být v souladu s dalším postupem k udržitelné korekci vývoje inflace, je Rada guvernérů připravena rozšířit program co do objemu nebo délky trvání,“ dodala.

Investoři pozorně sledovali, zda banka pasáž o možném rozšíření programu ve svém prohlášení ponechá. Pokud by ji vypustila, signalizovala by tím zřejmě odklon od nákupů dluhopisů. Trh očekává, že ECB by mohla začátek omezování podpůrné politiky oznámit v září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek