Ministři financí opět snížili růstový odhad eurozóny

12.07.2005
Důvodem jsou vysoké ceny ropy a schválení dvouletého termínu pro Itálii k napravení příliš vysokého deficitu veřejných financí.

Ministři financí členských zemí EU na svém zasedání snížili růstový odhad eurozóny z důvodu vysokých cen ropy a schválení dvouletého termínu pro Itálii k napravení příliš vysokého deficitu veřejných financí. Ministři předpokládají, že se růst eurozóny sníží ze současných 1,6 procenta na 1,3. Snížení růstové předpovědi je již druhé za posledních několik měsíců z původních 2 procent, stanovených pro rok 2005.

„Souhlasíme s tím, že očekávání stanovená na začátku roku se během jara nesetkala se skutečností. Očekáváme ovšem, že třetí čtvrtina roku bude lepší.“, uvedl lucemburský premiér Jean-Claude Junker.

Na otázku, zda snížení předpovědi může způsobit to, že ECB sníží úrokové sazby z důvodu podpory ekonomiky, uvedl, že banka nebude činit žádná opatření před přijetím návrhu evropského rozpočtu na období 2007-2013. Základní úroková sazba se nyní po nedávném snížení pohybuje na historickém minimu 2 procent.

Na programu jednání ministrů se objevily i problémy portugalského rozpočtového deficitu. Ministři ocenily jeho snižující strategii, kterou představil Lisabon. Věří, že představené vyhlídky budou v následujících letech splněny.

Sdílet tento příspěvek