Euro mírně oslabilo, ECB byla dosavadním růstem znepokojená

01.09.2017
Euroskop, čtk

Euro ve čtvrtek mírně oslabilo, trh totiž ovlivnily signály, že stále více představitelů Evropské centrální banky (ECB) je dosavadním růstem kurzu jednotné evropské měny znepokojeno. Mimo jiné to znamená, že by ECB mohla zpomalit nadcházející proces zpřísňování měnové politiky.

Krátce po 19:00 euro na dolar ztrácelo méně než 0,1 procenta a pohybovalo se kolem 1,1878 USD. K japonskému jenu odepisovalo 0,1 procenta na 130,87 JPY, proti švýcarskému franku pak 0,2 procenta na 1,1427 CHF. Dolarový index, který měří pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, nepatrně zpevňoval a nacházel se v blízkosti 92,9 bodu.

Od úterý, kdy euro vůči dolaru vystoupilo na 1,2069 USD a ocitlo se na maximu za zhruba dva a půl roku, měna oslabuje pod tlakem obav, že ECB by mohla na letošní zhodnocení eura o 13 procent zareagovat změnami ve své měnové politice.

Zdroje obeznámené s jednáním v ECB agentuře Reuters sdělily, že oficiální jednání o budoucnosti měnových stimulů teprve začíná. Není tedy pravděpodobné, že by měnový výbor na zasedání v příštím týdnu rozhodl o zpřísnění politiky. Euro srážely i příznivé údaje o vývoji americké ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek