Fico podpořil pozorovatelský status pro země mimo eurozónu

04.09.2017
Euroskop, čtk

Slovenský premiér Robert Fico dnes podpořil myšlenku vytvoření pozorovatelského statusu v eurozóně pro země, které nepoužívají společnou evropskou měnu. Řekl to před zahájením společného jednání české a slovenské vlády v Lednici na Břeclavsku. S návrhem přišel minulý týden český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého by takový krok posílil vzájemnou důvěru mezi členy a nečleny eurozóny a zabránil tomu, aby mezi nimi vznikly příkopy.

Fico uvedl, že Slovensko je s eurem spokojené a chce zapojit Slovensko do jádra eurozóny. „Chceme vás jako přátele ubezpečit, že tento proces chceme vnímat jako inkluzivní. Tedy chceme, aby v tomto procesu byli všichni. Aby rozhodnutí, která se budou tvořit, nebyla rozhodnutí vybrané skupiny států, ale byla to rozhodnutí, na kterých budou participovat i ostatní,“ řekl. Sobotkův návrh vytvoření pozorovatelského statusu uvítal.

Sobotka minulý týden řekl, že není v českém zájmu, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která na Česko budou mít dopad, ale Praha je nebude mít možnost ovlivnit. Proto by podle něj měl vzniknout pozorovatelský status pro nečlenské země eurozóny, které jsou součástí EU. Stát bez jednotné evropské měny by se tak podle Sobotky mohl účastnit debat o budoucím směřování eurozóny.

Maďarský deník Világgazdaság nicméně minulý týden uvedl, že Budapešť nyní nemá zájem říci si o křeslo pozorovatele na jednáních ministrů financí eurozóny. Maďarsko je vedle Česka jednou z devíti členských zemí EU, které společnou měnu dosud nepřijaly. Česko by euro zavést mělo na základě smlouvy o vstupu do EU z roku 2004.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek