Německo apeluje na ECB, aby zastavila proud levných peněz

06.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) by měla změnit kurz a zastavit proud levných peněz. Na konferenci bankéřů ve Frankfurtu nad Mohanem to prohlásil šéf největší německé banky Deutsche Bank John Cryan, podpořil ho i německý ministr financí Wolgang Schäuble.

„Navzdory silnému euru by tato éra měla skončit, neboť na kapitálovém trhu se už projevují cenové bubliny,“ prohlásil Cryan. Jeho stanovisko podpořil dlouhodobý kritik ECB Wolfgang Schäuble. Podle něj má banka skoncovat s nákupy dluhopisů a se zápornými úrokovými sazbami. „Euro je dost silné, aby se o něj banka mohla při návratu k normální měnové politice opřít,“ řekl.

Konference se koná den před zasedáním Rady guvernérů ECB, které se bude zabývat měnovou politikou.

Nízkými úrokovými sazbami a emisí bankovek se ECB snažila oživit ekonomiku eurozóny zasaženou v období 2008 až 2009 finanční krizí. Strategie, v jejímž rámci už banka vytiskla přes dva biliony eur, je ale označována za politicky kontroverzní a vysloužila si už tvrdou kritiku německých finančníků.

Cryan před emisí nových peněz varoval a poukázal na to, že bubliny se už nyní ukazují na cenách akcií a dluhopisů a v mnoha částech kapitálového trhu vůbec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek