ECB bude pokračovat v dosavadní měnové politice

07.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny na rekordních minimech a nepřistoupila ani k úpravě programu nákupu cenných papírů. Zopakovala také, že v případě zhoršení hospodářského výhledu nebo finančních podmínek je připravena program prodloužit či zvýšit. ECB sice zlepšila odhad růstu ekonomiky na letošní rok, zároveň ale s ohledem na silný kurz eura snížila odhad vývoje inflace na příští dva roky.

Centrální banka se nyní prostřednictvím mimořádně uvolněné měnové politiky snaží podporovat ekonomickou aktivitu a inflaci v eurozóně. Prezident ECB Mario Draghi řekl, že hospodářský růst zůstává na solidní úrovni. Poukázal však na nejistotu spojenou s výkyvy měnového kurzu. „Současná kolísavost měnového kurzu představuje zdroj nejistoty, který je nutné sledovat s ohledem na jeho možné dopady na střednědobý výhled cenové stability,“ prohlásil.

Krátce po zahájení Draghiho tiskové konference si euro vůči dolaru připisovalo více než jedno procento a dostalo se na devítidenní maximum nad 1,20 USD. Od začátku letošního roku již k dolaru posílilo zhruba o 13 procent. Růst kurzu jednotné evropské měny sice odráží příznivý vývoj ekonomiky eurozóny, zároveň však brzdí inflaci, protože snižuje ceny dováženého zboží.

Ekonomika poroste rychleji, inflace pomaleji

ECB dnes také zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,2 procenta z dosud předpokládaných 1,9 procenta. Byl by to nejsilnější růst od roku 2007. V příštím roce nadále počítá s hospodářským růstem v rozsahu 1,8 procenta, v roce 2019 by měl růst činit 1,7 procenta.

Centrální banka nadále předpokládá, že v letošním roce dosáhne tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně 1,5 procenta. Odhady inflace na další dva roky ale snížila, a to v obou případech o jednu desetinu procentního bodu. Příští rok byt tak měla inflace činit 1,2 procenta a v roce 2019 by se měla vrátit na 1,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek