ECB by příští měsíc mohla upravit měnovou politiku

11.09.2017
Euroskop, čtk

Vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) se shodují, že jejich příštím krokem by mělo být omezení nákupů dluhopisů. Na svém čtvrtečním zasedání diskutovali o možných podobách tohoto kroku. Agentuře Reuters to v pátek řekly zdroje obeznámené s diskusí.

ECB se nyní snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně nízkými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Ve čtvrtek ECB ponechala nákupy dluhopisů i úrokové sazby beze změny. Její prezident Mario Draghi nicméně signalizoval, že příští měsíc by mohlo padnout rozhodnutí o úpravě měnové politiky.

Podle zdrojů se na čtvrtečním zasedání diskutovalo o snížení měsíčního objemu nákupů dluhopisů na 40 či 20 miliard eur. Řešila se rovněž otázka, jak dlouho by ještě měly nákupy pokračovat.

ECB ve čtvrtek potvrdila, že nákupy bude provádět minimálně do konce letošního roku. Podle zdrojů zahrnovala čtvrteční diskuse možnosti prodloužit nákupy o šest či devět měsíců, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek