Euro vystoupalo k dolaru nejvýše od ledna 2015

11.09.2017
Euroskop, čtk

Euro se během pátečního obchodování vyšplhalo vůči dolaru až na 1,2092 USD, nejvýše od ledna 2015. Později nicméně o velkou část zisků přišlo. Jednotnou evropskou měnu v poslední době podporují vyhlídky na zpřísňování měnové politiky v eurozóně.

Kolem 17:30 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba desetinu procenta a pohybovalo se v blízkosti 1,2030 USD. Od začátku letošního roku si jednotná evropská měna vůči dolaru připisuje více než 14 procent, napsala agentura Reuters.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek ponechala beze změny své rekordně nízké úrokové sazby i rozsáhlé nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Její prezident Mario Draghi nicméně signalizoval, že příští měsíc by mohlo padnout rozhodnutí o úpravě měnové politiky. Podle zdrojů agentury Reuters se nyní vedoucí představitelé ECB shodují, že jejich příštím krokem by mělo být omezení nákupů dluhopisů.

„Za velkou částí zisků eura stojí očekávání ohledně zpřísňování měnové politiky ECB,“ uvedl jeden z analytiků společnosti State Street Bank and Trust. Dolar je naopak pod tlakem kvůli poklesu očekávání, že americká centrální banka (Fed) ještě v letošním roce přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek