Podnikové dluhopisy ECB jsou hlavně z Francie a Německa

09.10.2017
Euroskop, čtk

Většina podnikových dluhopisů v držení Evropské centrální banky (ECB) pochází od německých a francouzských firem. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pátek ECB, která ve snaze stimulovat ekonomiku eurozóny nakupuje i vládní obligace. Těch podnikových by v portfoliu ECB mělo v příštích měsících přibývat, napsala agentura Reuters.

ECB od loňského června nakoupila podnikové dluhopisy v hodnotě 114,7 miliardy eur (zhruba tři biliony Kč). Přibližně 54 procent z této částky inkasovaly firmy z Německa a Francie, které představují největší ekonomiky eurozóny.

ECB drží obligace společností, které nejsou bankami a jejichž dluh hodnotí ratingové agentury nejlepší investiční kategorií. V portfoliu ECB se nachází zejména dluhopisy firem z oblasti stavebnictví a telekomunikací, ale i energetiky.

Podnikové dluhopisy tvoří pouze malou část celkových nákupů ECB, jejichž objem by měl na konci letošního roku dosáhnout 2,3 bilionu eur. V příštím roce by se měl nicméně podíl podnikových dluhopisů na celkových nákupech zvyšovat na úkor vládních obligací, píše agentura Reuters.

Banka investuje do obligací s cílem snížit výpůjční náklady a oživit hospodářskou aktivitu. ECB některé údaje o skladbě podnikových dluhopisů zveřejnila již v červnu. Přehled nyní slibuje dvakrát ročně aktualizovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek