Dijsselbloem zůstane v čele euroskupiny do poloviny ledna

10.10.2017
Euroskop, čtk

Nizozemec Jeroen Dijsselbloem zůstane v čele takzvané euroskupiny až do konce svého funkčního období v polovině ledna, i když už nebude ministrem financí. Jednapadesátiletý Dijsselbloem v pondělí také oznámil, že o jeho nástupci bude euroskupina hlasovat na svém prosincovém zasedání. Euroskupina sdružuje ministry financí členských zemí eurozóny.

Dijsselbloemova Strana práce (PvdA) se neúčastní jednání o vzniku nizozemské koaliční vlády, která by měla být dokončena v příštích týdnech. Dijsselbloem ale požádal ostatní ministry financí eurozóny, aby mohl v čele euroskupiny zůstat do konce svého funkčního období.

„Získalo to jednohlasnou podporu. Všichni jsou spokojeni, že zůstanu do poloviny ledna,“ uvedl podle agentury Reuters Dijsselbloem po pondělním zasedání ministrů eurozóny.

Dijsselbloem vede euroskupinu od roku 2013. Letos se stal terčem ostré kritiky ze strany Portugalska, Itálie, Španělska a Řecka, když řekl, že jihoevropské země v době dluhové krize čerpaly finanční pomoc od bohatšího severu a přitom utrácely za „pití a ženy“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek