ECB: Banky v eurozóně jsou dobře připraveny na změny úroků

10.10.2017
Euroskop, čtk

Banky v eurozóně jsou celkově dobře připraveny na změny úrokových sazeb. Necelá polovina z nich by ale při prudkém růstu úroků mohla potřebovat více kapitálu. Uvedla to v pondělí Evropská centrální banka (ECB). Ta se nyní připravuje na to, že po letech mimořádně nízkých úrokových sazeb a masivních nákupů dluhopisů začne svá stimulační opatření omezovat. Chce si tak připravit půdu pro zvýšení úrokových sazeb.

ECB v rámci testů bank nasimulovala šest scénářů vývoje úroků – od prudkého zpřísnění měnové politiky až po zmrazení poskytování úvěrů, které následovalo po kolapsu americké banky Lehman Brothers v roce 2008. ECB sledovala, jak takové situace změní čisté příjmy z úroků bank a hodnotu majetku bank.

Při testech ECB zjistila, že většina ze 111 testovaných bank v eurozóně je dobře připravena na případné šoky vzniklé prudkými změnami úroků. Vyšší úroky povedou k vyšším čistým úrokovým příjmům v příštích třech letech pro většinu z nich, nicméně výsledkem bude i nižší ekonomická hodnota jejich majetku.

51 bank by mohlo potřebovat víc kapitálu

ECB proto zahájí intenzivní jednání s 51 bankami, u kterých zjistila větší zranitelnost při náhlé změně úroků kvůli vysokým sázkám na deriváty a příliš agresivním modelům pro výpočet rizika. Tyto banky by při zvýšení úroků pak mohly potřebovat více kapitálu.

Nicméně i když požadavky na výši kapitálu u jednotlivých bank bude nutné upravit podle zjištěných rizik, celkově se požadavek na výši kapitálu v reakci na analýzu nemění, uvedla centrální banka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek