Euroskupina probere možné změny eurozóny, zúčastní se i ČR

06.11.2017
Euroskop, čtk

Ministr financí Ivan Pilný bude dnes přítomen na jednání svých rezortních kolegů ze států platících eurem. Schůzka takzvané euroskupiny v otevřeném formátu je součástí přípravy na podobně koncipovaný summit eurozóny v polovině prosince. Ministry financí eurozóny ale ještě před touto debatou čeká standardní schůzka bez zástupců ostatních států.

Setkání vrcholných představitelů zemí platících eurem, ovšem s tím, že je otevřeno i dalším státům EU, svolal předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád na něm mají debatovat o budoucnosti evropské integrace, pro kterou je právě prohlubování evropské hospodářské a měnové unie klíčové.

Účastnit se nebude odcházející Velká Británie, ale podmínky byly nastaveny tak, že přijet mohou všechny ostatní unijní země. Česká republika v minulých měsících naznačovala, že by při debatách o změně podoby eurozóny ráda viděla možnost pozorovatelského postavení na jednáních euroskupiny pro zástupce zemí, které euro nepoužívají.

Samostatně budou ministři financí eurozóny v pondělí mluvit o fungování společného bankovního dohledu a mechanismu pro záchranu bank. V úterý čeká všechny ministry financí EU debata například o dani z přidané hodnoty (DPH) pro elektronické obchodování nebo o posilování evropského systému finančního dohledu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek