Slovenský ministr financí chce bojovat o post šéfa euroskupiny

07.11.2017
Euroskop, čtk

Slovenský ministr financí Peter Kažimír má osobně zájem „zabojovat“ o pozici šéfa euroskupiny, tedy jednání ministrů financí zemí EU platících eurem. Řekl to novinářům při příchodu na pondělní jednání skupiny. Zdůraznil ale zároveň, že kandidátem zatím oficiálně není, neboť čeká na konečnou dohodu mezi evropskými socialisty.

„Čeká nás jednání naší politické rodiny, socialistů,“ připomněl Kažimír novinářům. Jednotu své evropské politické „rodiny“ v této věci má totiž za velkou hodnotu. Kažimír je místopředsedou slovenské strany Směr-SD premiéra Roberta Fica, která je v EU součástí socialistické frakce. Dalším možným socialistickým kandidátem je portugalský zástupce v euroskupině Mário Centeno.

Zisk pozice v čele euroskupiny, zatím v zásadě neformálního uskupení ministrů financí zemí platících eurem, by pro zemi jako je Slovensko nebo Portugalsko byl podle Kažimíra bezpochyby významný. Slovenský ministr ale připomněl, že zatím není u konce ani debata o tom, jaký přesně profil by měl nástupce Nizozemce Jeroena Dijsselbloema v čele euroskupiny mít.

Nový šéf euroskupiny bude zřejmě znám v prosinci

O tom, kdo výrazného nizozemského politika v čele schůzek euroskupiny nahradí, by se mělo rozhodnout zřejmě už v prosinci. Způsob není přesně daný, euroskupina samotná nemá zatím přesná jednací pravidla, velmi pravděpodobně se ale budou ministři o novém předsedovi svých schůzek rozhodovat hlasováním.

Mezi často zmiňovaná jména patří i lucemburský ministr Pierre Gramegna či lotyšská ministryně Dana Reizniece-Ozolaová. Menší šance má nejspíš Ital Carlo Padoan či francouzský ministr Bruno La Maire, uvedl v pondělí server Politico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek