Pilný: Euroskupina řešila bankovní unii a fiskální rámec eurozóny

07.11.2017
Euroskop, čtk

Český zástupce se v pondělí poprvé zúčastnil jednání ministrů financí těch států Evropské unie, které platí eurem. V rámci přípravy na prosincový summit eurozóny v rozšířeném formátu byl ministr Ivan Pilný přítomen části jednání euroskupiny, tedy schůzky ministrů financí zemí s eurem. Velmi široce se podle něj probírala dvě témata, o nichž se mají v polovině prosince na eurosummitu bavit i šéfové států a vlád 27 zemí EU: problematika bankovní unie a otázky související s fiskálním rámcem.

Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na tiskové konferenci označil debatu o prohlubování bankovní unie za zajímavou a připomněl, že už nizozemské předsednictví EU v roce 2016 nabídlo státům eurozóny další postup. Pohledy zemí se ale i po více než roce výrazně liší, třeba v otázce řešení špatných úvěrů či míry společných záruk za vklady v bankách.

Jak v pondělí před novináři poznamenal ministr Pilný, rovnováha mezi sdílením a snižováním rizika tak zatím v evropské bankovní unii není definitivně nastavena. „Je to diskuse, které se rádi zúčastníme, ale budeme pozorovat, co s tím Evropa udělá, protože ty názory jsou opravdu velmi rozdílné,“ poznamenal Pilný.

Druhým tématem pondělní diskuse byl fiskální rámec eurozóny, od jeho pravidel a jejich případných změn až možné nové fiskální nástroje. Podle Dijsselbloema je zjevné, že stávající pravidla, která mají státy eurozóny dodržovat, jsou mnohdy komplikovaná, a tak i těžko vysvětlitelná voličům v členských zemích. Je to prý ale cena za snahu vytvořit pravidla, která by pokrývala nejrůznější možné scénáře. „Ti, kteří volají po jejich zjednodušení, si často neuvědomí, že výsledkem může být poměrně velká přísnost,“ podotkl Dijsselbloem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek