Pouze 19 % transakcí loni spotřebitelé eurozóny platili kartou

24.11.2017
Euroskop, čtk

Spotřebitelé z eurozóny při platbách v místě prodeje stále upřednostňují hotovost, přestože se mnoho západních ekonomik rychle přesouvá k elektronickým platbám. Při srovnání eurozóny s dalšími velkými západními ekonomikami, jako USA, Británie, Austrálie a Kanada, tak eurozóna patří mezi regiony, kde jsou spotřebitelé nejméně ochotni se vzdát hotovosti. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila Evropská centrální banka.

Téměř 79 procent transakcí v místě prodeje v zemích eurozóny se loni uskutečnilo v hotovosti. Na druhém místě s velkým odstupem skončily platby kartou, které měly na celkovém počtu transakcí podíl 19 procent.

Nejvíce se hotovostí platí na Maltě, kde se v hotovosti uskutečnilo 92 procent transakcí. Následují Kypr, Španělsko a Itálie, kde bylo v hotovosti téměř 90 procent transakcí. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, to bylo až 80 procent. Německo je také jednou ze zemí, kterou znepokojuje rozhodnutí ECB postupně stáhnout z oběhu bankovky v hodnotě 500 euro, což je široce chápáno jako první krok k odklonu od hotovosti, upozornila agentura Reuters.

Hotově platí nejméně Nizozemci a Estonci

Nejméně ze zemí eurozóny se hotovost používá v Nizozemsku a Estonsku, kde měla loni na všech transakcích méně než poloviční podíl. Pro srovnání ve Švédsku podle údajů místní centrální banky Riksbank bylo v obchodech uskutečněno v hotovosti pouze 15 procent plateb.

ECB se domnívá, že situaci by mohly změnit bezkontaktní platby. Počet transakcí pomocí pouhého přiložení karty nebo telefonu k platebnímu terminálu, často bez nutnosti zadávat kód PIN, rapidně roste. Nicméně bezkontaktní platby mají na celkovém počtu transakcí stále velmi malý podíl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek