Euroskupina potvrdila 4 kandidáty, kteří chtějí do jejího čela

01.12.2017
Euroskop, čtk

O funkci šéfa euroskupiny, která sdružuje ministry financí zemí Evropské unie platících eurem, usilují zástupci čtyř států – šéf slovenské státní pokladny Peter Kažimír a jeho kolegové z Portugalska Mário Centeno, z Lucemburska Pierre Gramegna a z Lotyšska Dana Reiznieceová-Ozolaová. Čtveřici kandidátů ve čtvrtek odpoledne v tiskové zprávě potvrdila euroskupina.

Kažimír doprovodil svoje oznámení ve čtvrtek na twitteru prohlášením, že eurozónu považuje za motor evropské integrace. Portugalský ministr Centeno novinářům sdělil, že v případě vítězství bude usilovat o budování konsenzu v eurozóně. Euro by podle něj mělo být „nástrojem podpory sbližování ekonomik a sociální oblasti“.

O tom, kdo v čele euroskupiny nahradí Nizozemce Jeroena Dijsselbloema, se podle agentury Reuters rozhodne v pondělí. Každý z 19 ministrů má jeden hlas a k vítězství stačí prostá většina.

Pokud žádný z kandidátů v prvním kole nezíská potřebný počet hlasů, tedy deset, budou o svých výsledcích informováni a mohou se rozhodnout kandidaturu stáhnout. Volba se bude opakovat do té doby, než jeden z uchazečů prostou většinu hlasů nezíská.

Nový šéf euroskupiny vystřídá Dijsselbloema 13. ledna 2018, funkční období trvá 2,5 roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek