Šéfem euroskupiny byl zvolen Portugalec Mário Centeno

05.12.2017
Euroskop, čtk

Portugalský ministr financí Mário Centeno vystřídá od 13. ledna v čele euroskupiny jejího nynějšího šéfa Jeroena Dijsselbloema z Nizozemska. Výsledek tajného hlasování ministrů oznámila na twitteru tisková služba Rady EU a na tiskové konferenci jej následně potvrdil i Dijsselbloem. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Ve volbě tak neuspěl slovenský ministr financí Peter Kažimír, ani jeho kolegové z Lucemburska Pierre Gramegna a z Lotyšska Dana Reiznieceová-Ozolaová.

„Rád bych jim veřejně poděkoval za prokázaný zájem o řízení euroskupiny a sportovní přístup k celé volbě,“ poznamenal Dijsselbloem s tím, že portugalský ministr má nyní jednomyslnou podporu všech ministrů financí zemí eurozóny.

„Je to čest být dalším předsedou euroskupiny, kvůli jejímu významu, kvůli kvalitě všech mých kolegů a kvůli významu práce, která nás v příštích letech čeká,“ upozornil před novináři Centeno. Zvolen byl až ve třetím kole tajné volby.

První ministerskou radu Centeno povede 22. ledna, jeho funkční období potrvá dva a půl roku. Ministry financí povede v době, kdy se v EU vážně začíná diskutovat o dalším prohloubení evropské hospodářské a měnové unie. Své návrhy tímto směrem hodlá už ve středu prezentovat Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek