Lídři 27 zemí EU dnes proberou budoucnost eurozóny i brexit

15.12.2017
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí EU se dnes v Bruselu sejdou nad dvěma zásadními tématy. Nejprve budou diskutovat o budoucnosti své hospodářské a měnové unie. Poté by měli rozhodnout, zda rozhovory s Londýnem o brexitu postoupily natolik, že bude možné spustit jejich druhou fázi, tedy jednání o budoucí podobě vzájemných vztahů.

U obou diskusí bude chybět britská premiérka Theresa Mayová, která svůj pohled na vývoj brexitových jednání sdělila svým partnerům už při čtvrteční večeři. Týden starý optimismus, kdy se po měsících jednání strany shodly na rámcové představě podoby budoucí smlouvy o brexitu, zchladilo středeční hlasování britského parlamentu.

Ten prosadil dodatek k zákonu o vystoupení země z Evropské unie, který zákonodárcům poskytne rozhodující slovo o podobě brexitu a tím Mayové vyjednávání zkomplikoval.

Posun do druhé fáze jednání o brexitu

Přesto je velmi pravděpodobné, že EU27 dnes o posunu jednání do druhé fáze rozhodne. V noci na dnešek to dala najevo například německá kancléřka Angela Merkelová.

Minulý týden se díky průlomu v otázce zajištění režimu na irské hranici podařilo vyjednavačům dosáhnout rámcové dohody o všech třech základních oblastech, které má pokrývat smlouva o samotném brexitu. Tedy také o právech občanů EU v Británii po konci března 2019 a o finančním vyrovnání.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky tak požádají komisi o vypracování mandátu pro další fázi jednání a také dají najevo, že z britské strany by chtěli do března víc slyšet o její představě toho, co si vlastně od nadcházejících rozhovorů slibuje.

Jednání o euru se budou účastnin i země mimo eurozónu

Už ráno budou státníci probírat budoucnost a prohlubování eurozóny. Na jednání jsou pozvány i lídři zemí, kde se eurem neplatí, včetně nového českého premiéra Andreje Babiše.

Mezi tématy nebude nejspíš chybět možnost vzniku samostatného rozpočtu pro eurozónu, otázka společného pojištění vkladů či „ministra financí“ eurozóny, který by byl stálým předsedou euroskupiny a místopředsedou Evropské komise.

Některé z těchto bodů obsahují návrhy, se kterými komise přišla počátkem měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek