Na Slovensku se nevrátily z oběhu koruny v hodnotě dvou miliard

03.01.2018
Euroskop, čtk

Devět let po zavedení eura na Slovensku se místní centrální bance (NBS) ještě nevrátily miliony kusů slovenských bankovek v celkové hodnotě přes dvě miliardy někdejších slovenských korun. Loni NBS stáhla z oběhu jen zlomek zmiňované částky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila NBS.

Na konci loňského roku bylo v oběhu 18,8 milionu kusů slovenských bankovek v hodnotě 2,19 miliardy slovenských korun, tedy 72,7 milionu eur (1,85 miliardy Kč). Představuje to ale jen zlomek někdejšího objemu hotovosti.

Na obyvatele tak připadly tři až čtyři slovenské bankovky v hodnotě 402 slovenských korun. Loni se NBS vrátilo přes 58.000 kusů bankovek za více než 34 milionů slovenských korun, což podle konverzního kurzu představuje 1,13 milionu eur (28,8 milionu korun).

Slovenské bankovky lze bez časového omezení vyměnit za eura u NBS. Lhůta na výměnu slovenských mincí skončila již na začátku roku 2014.

Slovensko vstoupilo do eurozóny na začátku roku 2009, dosud tak učinila jako jediná země ze států visegrádské čtyřky, do které patří také Česká republika. Po krátkém přechodném období po zavedení eura na Slovensku, kdy bylo možné za zboží a služby platit korunami i novou měnou, zůstalo v platnosti pouze euro.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek