Mário Centeno se ujal funkce předsedy euroskupiny

15.01.2018
Euroskop, čtk

Portugalský ministr financí Mário Centeno se ujal funkce předsedy euroskupiny. Ve funkci vystřídal Jeroena Dijsselbloema z Nizozemska, který vedl skupinu od roku 2013. Ministři financí eurozóny zvolili Centena 4. prosince, jeho funkční období trvá dva a půl roku. První ministerskou radu Centeno povede 22. ledna.

Centeno v prohlášení uvedl, že nová funkce je pro něj velkou motivací. „Máme jedinečnou příležitost k prohloubení měnové unie, k tomu, abychom učinili naši společnou měnu odolnější vůči budoucím krizím,“ prohlásil. Poděkoval svému předchůdci za jeho vedení v obtížném období pro eurozónu. Dijsselbloem mu popřál v nové funkci vše nejlepší.

Centeno je ministrem financí Portugalska od roku 2015. Ve funkci zrušil některá úsporná opatření související se záchranným programem, který Portugalsko úspěšně opustilo v roce 2014. Trvá ale na dodržování unijních rozpočtových cílů. Ministry financí povede v době, kdy se v EU vážně začíná diskutovat o dalším prohloubení evropské hospodářské a měnové unie.

Předávání vedení euroskupiny

Dosavadní předseda euroskupiny Nizozemec Jeroen Dijsselbloem oficiálně předává vedení portugalskému ministrovi financí Máriu Centenovi. Zdroj: čtk

Euroskupina se schází od roku 1998 a rozhoduje například o nasměrování hospodářské a finanční politiky či o záchranných programech.

Dijsselbloem skupinu vedl od roku 2013. Loni se stal terčem ostré kritiky ze strany Portugalska, Itálie, Španělska a Řecka, když řekl, že jihoevropské země v době dluhové krize čerpaly finanční pomoc od bohatšího severu, a přitom utrácely za „pití a ženy“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek