Slovensko podporuje vznik Evropského měnového fondu

31.01.2018
Euroskop, čtk

Slovenské ministerstvo financí podporuje posílení kompetencí Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), aby mohl v plné míře plnit funkce Mezinárodního měnového fondu při poskytování finanční pomoci členským zemím eurozóny. Ministerstvo to uvedlo k návrhu Evropské komise na vznik Evropského měnového fondu (EMF) na základě struktury ESM.

ESM začal fungovat v říjnu 2012 a stal se důležitým nástrojem k řešení dluhových krizí v některých zemích eurozóny, jejímž členem je i Slovensko. Vznik EMF jako právního nástupce ESM patří mezi návrhy, kterými chce EK prohloubit hospodářskou a měnovou unii.

Bratislava je naopak proti jednodušší proceduře při hlasování v rámci EMF. „Ministerstvo financí nepodporuje navrhovanou změnu v pravidlech hlasování, aby se o poskytnutí pomoci rozhodovalo 85procentní kvalifikovanou většinou. Jsme pro zachování současného jednomyslného hlasování s možností nouzového postupu,“ uvedl úřad.

Transformaci ESM na EMF loni podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron. S EMF počítají i strany formující se nové německé vlády.

Otázka pomoci zadluženým zemím eurozóny vyústila na Slovensku v roce 2011 v koaliční krizi a v následný pád vlády stran pravého středu premiérky Ivety Radičové. Proti navýšení pravomocí tehdejšího záchranného fondu EFSF ve sněmovně hlasovali i poslanci vládní strany Svoboda a solidarita, která je v současnosti nejsilnější opoziční stranou a v průzkumech veřejného mínění se umísťuje za nejpopulárnější stranou Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek