Eurozóna chce o své reformě debatovat i se státy EU bez eura

13.03.2018
Euroskop, čtk

Diskuzí o různých aspektech budoucích změn v podobě evropské měnové unie se budou – kdykoliv to bude možné – účastnit také členské země Evropské unie, které neplatí eurem. Po včerejším jednání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny, to řekl nový šéf těchto schůzek Mario Centeno z Portugalska.

O reformě měnové unie se bude hovořit už na summitu příští týden. Finální rozhodnutí o tom, jak s eurozónou dál, by ale mělo padnout až na schůzce šéfů států a vlád EU v červnu. A někteří ministři financí eurozóny už včera dávali najevo pochybnosti o realističnosti tohoto termínu.

Včerejší debatu euroskupiny o reformě eurozóny ovšem Centeno po jednání označil za konstruktivní. Jednou z jejích částí je diskuze o dokončení bankovní unie, kde se podle něj jedná dál jak na politické, tak na expertní úrovni.

Debatuje se také například o snižování rizik plynoucích z nesplácených bankovních půjček a vzniku společné záchranné sítě.

Centeno: Otázka vlastního rozpočtu eurozóny je dlouhodobá záležitost

Úvahy o fiskálních otázkách, tedy třeba o případném vlastním rozpočtu pro eurozónu, jak navrhoval francouzský prezident Emmanuel Macron, je ale podle Centena teprve na počátku a jedná se o dlouhodobou otázku. „Soustředili jsme se na možnou stabilizační funkci, ale také na další významný cíl, kterým je podpora investic,“ upozornil nový šéf euroskupiny.

Další diskuse ale je podle něj třeba u tak základních věcí jako je rozhodnutí, jaké cíle by měla „centrální fiskální kapacita“ eurozóny mít a také jakou by vůbec vlastně mohla mít formu. „Očekávám, že se k tomuto tématu vrátíme po summitu eurozóny,“ dodal Centeno.

Onen summit eurozóny bude součástí řádné březnové schůzky šéfů států a vlád zemí EU příští pátek. V posledních měsících je pravidlem, že na okraj řádného unijního summitu se konají také další související schůzky vrcholných představitelů zemí EU. Jednou bývá například právě „eurosummit“, ovšem obvykle i za účasti premiérů či prezidentů zemí bez eura, druhou setkání 27 zemí unie k brexitu, tedy bez britské premiérky Mayové.

Nadcházející summity určí další směřování měnové unie

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici připomněl, že březnový summit by měl dát mandát ministrům financí pro další fázi rozhovorů o reformě měnové unie. „Červnový summit bude rozhodující, okno příležitosti pro reformu měnové unie nevydrží otevřené věčně,“ varoval Moscovici. Připomněl, že podle jeho názoru je třeba také posílit v eurozóně řízení i demokratickou odpovědnost.

Podle německého Spiegelu byla zatím, především kvůli průtahům okolo formování německé vlády, odložena práce na společné francouzsko-německé představě o reformě eurozóny.

O věci mají mluvit i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Macron. Možnou letní dohodu na summitu v červnu komplikuje i nynější situace v Itálii, kde ve volbách uspěly euroskeptická uskupení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek