Eurozóna schválila nové půjčky pro Řecko

28.03.2018
Euroskop, čtk

Představitelé eurozóny včera schválili vyplacení nových půjček Řecku ve výši 6,7 miliardy eur (170,5 miliardy Kč) v rámci stávajícího záchranného úvěru. Oznámil to Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Rozhodnutí potvrzuje politickou dohodu z počátku března a Aténám pomůže vytvořit hotovostní rezervu, která by zemi pomohla plně se vrátit na mezinárodní finanční trhy poté, co v srpnu skončí záchranný program. Jeho celková hodnota dosáhla 86 miliard eur, informovala agentura Reuters.

První část půjček ve výši 5,7 miliardy eur bude Řecku vyplacena ve středu, doplatek bude následovat po 1. květnu za podmínky, že Řecko prokáže pokrok ve „snižování nedoplatků a zlepšení efektivity systému elektronických aukcí“, napsal ESM. Od Atén se však očekává, že oplátkou za půjčky zavedou do srpna další reformy, především ve sféře privatizace a liberalizace trhu s plynem a elektřinou.

„Nové půjčky budou použity na úhradu zahraničního dluhu země, pokrytí nedoplatků v tuzemsku a vytvoření hotovostní rezervy,“ uvedl ESM. Rezerva by měla do konce programu dosáhnout 20 miliard eur, což je podle představitelů EU suma, která Řecku pomůže dosáhnout udržitelný růst a vrátit se na finanční trhy.

V dubnu mají Atény předložit svou představu dlouhodobé strategie hospodářského růstu země. Ta bude důležitá pro rozhodnutí eurozóny o podobě rámce dohledu nad řeckou ekonomikou po konci nynějšího čtvrtého záchranného programu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek