Podnikatelská aktivita v eurozóně nejslabší od počátku 2017

05.04.2018
Euroskop, čtk

Podniky v zemích eurozóny zakončily první čtvrtletí nejslabším růstem od začátku roku 2017. Na zpomalení růstu nových objednávek v březnu se podepsalo chladné počasí a silné euro. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, v březnu klesl na 55,2 bodu z únorových 57,1 bodu. Byl to neprudší měsíční pokles za téměř šest let, index je však stále vysoko nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu.

„Ekonomika eurozóny v březnu sice ztratila tah, nicméně i tak expanze pokračuje. Průzkum ukázal, že čtvrtletní tempo bylo v minulém měsíci na úctyhodných 0,6 procenta,“ řekl hlavní ekonom společnosti IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že po výrazném vzestupu na počátku roku není mírné zhoršení ničím překvapivým. V lednu byl index PMI nejvyšší od června 2006. Výsledky průzkumu Reuters z minulého měsíce ale naznačily, že růst již dosáhl vrcholu.

Kurz společné evropské měny vůči dolaru se za poslední tři měsíce zvýšil o dvě procenta, což se projevilo na zdražení vývozu z eurozóny. Další příčinou útlumu aktivity bylo několik vln chladného počasí v Evropě. Dílčí index hodnotící nové zakázky, který zahrnuje i obchod v eurozóně, klesl v březnu na nejnižší úroveň za 14 měsíců, na 55 bodů z únorových 56,3 bodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek