Exprezident Evropské centrální banky je mrtev

31.07.2005
Bývalý šéf ECB Wim Duisenberg byl nalezen ve vile na jihozápadě Francie. Příčina smrti nizozemského finančníka zatím nebyla zveřejněna.

Bývalý prezident Evropské centrální banky (ECB) Wim Duisenberg byl dnes nalezen mrtev ve vile na jihozápadě Francie. S odvoláním na četníky o tom informovala agentura AFP. Příčina smrti sedmdesátiletého nizozemského finančníka zatím nebyla zveřejněna.
Podle AFP byl Duisenberg, který stál v čele ECB od května 1998 do podzimu 2003, nalezen mrtev ve vile ve městě Faucon v jihozápadní Francii.
Podle záchranářů byl Duisenberg nalezen krátce před polednem bez známek života v bazénu u vily. Hasiči se jej pokoušeli oživit, ale nepovedlo se jim to.
Duisenberg byl považován za schopného finančníka. Jako první prezident ECB měl významný podíl na tom, že se myšlenka jednotné evropské měny stala skutečností.
Po odchodu z ECB se Duisenberg vrátil do nizozemské banky Rabobank jako člen její dozorčí rady. Duisenberg působil jako náměstek předsedy správní rady Rabobank v letech 1978 až 1981, než se stal prezidentem nizozemské centrální banky. Před rokem 1978 působil čtyři roky jako ministr financí. V roce 1997 nastoupil do čela Evropského měnového institutu, předchůdce ECB.

Sdílet tento příspěvek