MMF: ECB by měla pokračovat v podpoře ekonomiky eurozóny

23.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) by měla nadále podporovat ekonomiku eurozóny výrazně uvolněnou měnovou politikou. Uvedl to na páteční tiskové konferenci šéf evropského odboru Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen.

ECB se snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Banka usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. V březnu však meziroční tempo růstu spotřebitelských cen činilo pouze 1,3 procenta.

„Až na některé výjimky se inflace v Evropě nachází hluboko pod cílovou úrovní,“ uvedl Thomsen na jarním zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu. „Vzhledem k tomu podporujeme pokračování velmi uvolněné měnové politiky,“ dodal.

ECB na březnovém zasedání podle očekávání ponechala své základní úrokové sazby beze změny. Potvrdila rovněž, že hodlá minimálně do konce září nakupovat dluhopisy za 30 miliard eur (zhruba 760 miliard Kč) měsíčně. Zlepšila nicméně odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek