Oživení eurozóny může narušit drahá ropa, varuje MMF

04.08.2005
MMF doporučil Evropské centrální bance, aby v případě potřeby snížila úrokové sazby. Hrozbu znamená také nárůst kurzu eura.

Vysoké ceny ropy a jakýkoliv výrazný nárůst kurzu eura mohou narušit očekávané hospodářské oživení v eurozóně. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond. Současně doporučil Evropské centrální bance, aby v případě potřeby snížila úrokové sazby.

„Ředitelé MMF vzhledem ke značné nejistotě ohledně hospodářských vyhlídek vyzvali Evropskou centrální banku, aby zůstala pozorná a připravená k rychlé reakci,“ uvedl fond ve své zprávě o eurozóně. Ekonomika eurozóny by se podle MMF měla v letošním roce zvýšit o 1,3 procenta, což je zhruba v souladu s ostatními oficiálními prognózami.

Evropa musí podle MMF navzdory známkám oživení pokračovat v hospodářských reformách, které si vyžadují silné a odhodlané vedení. „Vyhlídky jsou přece jenom nejisté,“ uvedl fond. Dodal, že rizika zahrnují vysoké ceny ropy a silný kurz eura, napsala agentura Reuters.

Statistický úřad Eurostat minulý měsíc potvrdil, že ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí stoupla o 0,5 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy se zvýšila o 0,2 procenta. Tempo meziročního růstu však mírně zpomalilo na 1,4 procenta z předchozích 1,5 procenta.

Sdílet tento příspěvek