Americká společnost žaluje ECB kvůli euru

05.08.2005
Systém ochrany eurobankovek podle společnosti Dokument Security Systeme porušuje její patenty. Firma proto žádá náhradu škody.

Americká společnost Dokument Security Systeme (DSSI) žaluje Evropskou centrální banku. Systém ochrany eurobankovek podle ní porušuje její patenty.

Za použití její technologie proti falšování na eurobankovkách žádá společnost náhradu škody. „Naše patenty patří mezi nejcennější aktivum společnosti, a proto máme povinnost je chránit a právo dostat zaplaceno, v případě, že je použita naše technologie,“ uvedl generální ředitel DSSI Patrick White. ECB zprávu zatím nijak nekomentovala.

Firma ovšem není schopna odhadnout výši autorských poplatků, o nichž je přesvědčena, že jí náleží. Podle údajů ECB se k 30. červnu letošního roku nacházelo v oběhu zhruba 9,71 miliardy kusů bankovek. Na základě tohoto údaje společnost odhaduje, že by jí měla náležet náhrada ve výši několika stovek milionů dolarů. Zároveň odhaduje, že by ke konci roku 2006, což je nejpozdější termín, kdy se může dostat před soud, by měla mít ECB vytištěna asi 30 miliard kusů bankovek. Zhruba stejný údaj nabízí i ECB.

Technologie DSSI chrání bankovky před skenováním nebo kopírování. Eurobankovky patří v oblasti ochrany proti falšování mezi nejmodernější na světě.

Sdílet tento příspěvek