ECB podle očekávání svoji měnovou politiku nezměnila

26.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka dnes podle očekávání svoji měnovou politiku nezměnila. Minulý měsíc ECB po zasedání Rady guvernérů oznámila, že díky oživení inflace je připravena od října snížit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů, a zcela jej ukončit do konce letošního roku. Základní úrokové sazby však mají zůstat beze změny nejméně do léta 2019.

„Rada guvernérů očekává, že základní úrokové sazby ECB zůstanou na současné úrovni alespoň do léta 2019 a v každém případě tak dlouho, jak bude nezbytné, aby se nadále inflace udržitelným způsobem přibližovala k hodnotám, které jsou ve střednědobém horizontu pod dvěma procenty, ale blízko této úrovně,“ uvedla ECB v prohlášení.

ECB nyní nakupuje od bank dluhopisy vlád a firem v objemu 30 miliard eur (770 miliard Kč) měsíčně. Základní úroková sazba zůstává na rekordním minimu nula procent.

Chystané ukončení programu je zatím největším krokem ECB v rušení stimulačních opatření zavedených po vypuknutí krize před deseti lety, která způsobila pokles ekonomiky eurozóny, a bude mít dalekosáhlé dopady na celou ekonomiku – od střadatelů, kteří na vkladech dlouhodobě prodělávají kvůli nízkým úrokovým sazbám, až po zadlužené vlády evropských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek