Německá inflace se drží nad cílovou úrovní ECB

31.07.2018
Euroskop, čtk

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v červenci zůstalo na červnových 2,1 procenta. Drží se tak nad cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB). Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které včera zveřejnil německý statistický úřad.

Červencová inflace v Německu je v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. ECB usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Německo je největší ekonomikou, která používá jednotnou evropskou měnu euro.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes zveřejní rychlý odhad červencového vývoje inflace v celé eurozóně. V červnu meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně zrychlilo na dvě procenta z květnových 1,9 procenta. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že v červenci inflace zůstala na dvou procentech.

ECB se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden banka potvrdila, že je připravena nákupy dluhopisů v letošním roce ukončit. Úrokové sazby však hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek