Evropská centrální banka se obává protekcionismu

24.08.2018
Euroskop, čtk

Ochranářství a hrozba globální obchodní války jsou největšími riziky pro ekonomiku eurozóny. Růst však zatím zůstává pevně na stejné úrovni jako doposud. Vyplývá to ze zápisu z posledního zasedání měnového výboru Evropské centrální banky na konci minulého měsíce.

Na zasedání 26. července se bankéři shodli, že výkon eurozóny je v souladu s očekáváním, takže není zapotřebí měnit dosavadní politiku. Hlavními nejistotami zůstávají hrozby zvýšeného protekcionismu a eskalace obchodního napětí, které by mohly způsobit obecnější pokles důvěry v globální ekonomice, uvedla banka. Riziko obchodní války má již dopad na náladu, dopad na ekonomický růst byl však zatím utlumený a bankéři očekávají, že zpomalení ekonomického růstu v první polovině roku bylo dočasné.

Eurozóna zažívá již šestým rokem ekonomickou expanzi, zaměstnanost je rekordně vysoká a vyhlídky solidní. Přispívá k tomu to, že růst pohání domácí spotřeba.

ECB na posledním zasedání svou měnovou politiku nezměnila a bankéři jednomyslně schválili potvrzení dosavadního postoje v měnové politice. Po zasedání se uskutečnila jedna z nejkratších tiskových konferencí ECB, napsala agentura Reuters.

ECB v červnu oznámila, že je připravena od října snížit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů, a zcela jej ukončit do konce letošního roku. Základní úrokové sazby však mají zůstat beze změny nejméně do léta 2019. Chystané ukončení programu je zatím největším krokem ECB v rušení stimulačních opatření zavedených po vypuknutí krize před deseti lety.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek