ECB představila nové bankovky v hodnotě 100 a 200 eur

18.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) včera představila nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2500 a 5000 Kč), které budou uvedeny do oběhu 28. května příštího roku. Bankovky podle ECB obsahují nové a inovativní ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání.

Představené bankovky jsou posledními z nové série nazvané Europa. Stejně jako u ostatních nominálních hodnot z této série lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním, upozornila banka.

V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.

Eurobankovky jsou opatřeny také strojově čitelnými ochrannými prvky. Na nových bankovkách byly tyto prvky podle ECB zdokonaleny a doplněny o nové, které umožňují bankovky rychle zpracovávat a ověřovat jejich pravost. EBC již v rámci série Europa uvedla do oběhu bankovky v hodnotě pět, deset, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnotě 500 eur se banka rozhodla přestat vydávat kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek