Průmyslová výroba v eurozóně se v srpnu vrátila k růstu

12.10.2018
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu zastavila dvouměsíční pokles. Proti červenci vzrostla o jedno procento a v porovnání se srpnem loňského roku pak o 0,9 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Jak měsíční, tak meziroční zvýšení bylo výrazně lepší, než čekali analytici.

Srpnový růst by tak mohl výrazněji podpořit výsledek třetího čtvrtletí po poklesu v červnu a červenci, kdy analytici začali upozorňovat, že ekonomika eurozóny patrně zpomaluje tempo. Její růst v prvním i ve druhém kvartálu činil shodně 0,4 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že průmyslová výroba se v srpnu zvýší o 0,4 procenta. Meziročně ale čekali pokles výroby, a to o 0,2 procenta. Srpnový růst průmyslu táhl především energetický sektor, jehož produkce meziměsíčně stoupla o 1,9 procenta. O 1,5 procenta se pak zvýšila výroba zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily a chladničky, která se v předchozím měsíci snížila o 1,9 procenta.

Překvapivý růst pak v srpnu vykázala výroba kapitálového zboží, například strojních zařízení. To podle ekonomů značí, že podniky mají chuť investovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek