Polsko plánuje přijmout euro dříve než ČR

22.08.2005
Končící polská levicová vláda plánovala splnit všechna klíčová kritéria pro přijetí eura do roku 2007. Polsko by tak bylo připraveno na výměnu zlotého za euro v roce 2009.

Po rozhodnutí přijmout společnou evropskou měnu euro bude Polsko potřebovat na technickou přípravu tohoto kroku asi tři roky. Uvedlo to v pátek polské ministerstvo financí v dokumentu, který nastiňuje celý technický postup vstupu země do eurozóny.
Končící levicová vláda plánovala splnit všechna klíčová kritéria pro přijetí eura do roku 2007. Polsko by tak bylo připraveno na výměnu zlotého za euro v roce 2009. Česká republika bude moci přijmout euro podle dosavadních plánů nejdříve v roce 2010.

Asi šest měsíců bude Varšava potřebovat na přípravu vstupu do povinného dvouletého režimu užšího kolísání kursů, takzvaného Evropského mechanismu směnných kursů ERM-2.
Dalších šest měsíců bude mít Evropská centrální banka a Evropská komise na zhodnocení, zda Polsko kritéria členství splnilo. Pak ještě musí polský vstup schválit ministři financí Evropské unie.

„Analýza procedur ukazuje, že mezi strategickým rozhodnutím národních orgánů o vstupu do eurozóny a přijetí jednotné měny musí uběhnout asi tři roky,“ uvádí se v popisu postupu přijetí eura. Tento dokument doplňuje obecnější plán konvergence, který vytyčuje cíle pro plnění kritérií jako rozpočtový deficit, státní dluh, inflace a směnný kurs.
Popis postupu neobsahuje konkrétní termíny, Polská vláda dala najevo, že stanovení těchto dat bude na nové vládě, která vzejde z voleb 25. září. Pravicové strany, které asi volby vyhrají, jsou ohledně přijetí eura rozděleny.

Pro stanovení termínu zavedení eura v Česku bude podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy klíčový letošní podzim. Pokud by mělo Česko zavést euro v roce 2009, bylo by podle něj potřeba v příštím roce zahájit přípravu konkrétních kroků.

Sdílet tento příspěvek