Šéf euroskupiny: Doufám, že Itálie plán rozpočtu sladí s pravidly

05.11.2018
Euroskop, čtk

Šéf jednání ministrů financí zemí platících eurem Mario Centeno doufá, že italská vláda dokáže najít způsob, jak svůj návrh rozpočtu pro rok 2019 sladit s fiskálními pravidly eurozóny. Centeno to řekl novinářům při příchodu na schůzku euroskupiny, tedy šéfů státních kas zemí eurozóny. Pro ministry to bude první příležitost diskutovat o vývoji poté, co Evropská komise koncem minulého měsíce poprvé v historii při hodnocení rozpočtových plánů zemí eurozóny sáhla k podobnému kroku. Itálii dala tři týdny na vypracování nové podoby.

Místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis a komisař pro finanční a hospodářské záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici zdůraznili, že pohled komise je jasný a Řím má na předložení nového rozpočtového plánu čas do 13. listopadu.

Zástupci Komise i šéf euroskupiny Centeno při příchodu připomínali, že ministry financí dnes o rozpočtových plánech všech zemí eurozóny čeká jen diskuse, žádné závěry přijímány nebudou.

Plánovaný schodek italského rozpočtu

Italská vláda plánuje pro příští rok rozpočtový deficit 2,4 % hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Země má přitom už nyní jedno z největších zadlužení mezi zeměmi eurozóny. V kombinaci s nízkým očekávaným růstem země to vedlo komisi, která v rámci hospodářského cyklu posuzuje rozpočtové plány všech zemí eurozóny, k požadavku na úpravu.

„Čekám na odpověď italské vlády. Doufám a věřím, že převládne rozumný a racionální přístup a nový návrh včas dostaneme,“ poznamenal dnes Moscovici. Svůj názor pak komise zveřejní 21. listopadu.

Řím si podle komisaře musí uvědomit, že celá eurozóna je jednou strukturou a Itálie by měla zůstat v jejím jádru. „Pravidla jsou celkem přesná: Musíme zajistit, že italské zadlužení neporoste a bude se snižovat strukturální deficit,“ podotkl Moscovici. Předložený návrh italského rozpočtu to podle něj zdaleka nezajišťoval.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek