Německu hrozí vysoká pokuta kvůli porušení Paktu Stability

25.08.2005
Německu je podle ministra financí Hanse Eichela vystaveno pokutě od EU ve výši 11 miliard eur, pokud nezvládne snížit schodek rozpočtu pod hranici povolenou Paktem stability do roku 2007.

Prohlášení německého ministra financí přišlo 23. srpna poté, co vládní statistický úřad zveřejnil údaje o rostoucím německém schodku ve výši 39 miliard eur v první polovině roku 2005. Tento údaj odpovídá 3,6% HDP Německa, což je porušení hranice 3%, kterou povoluje Pakt stability a růstu. Přesto došlo ke zlepšení z deficitu ve výši 43,1 miliard eur (4% HDP.

Mezinárodní měnový fond, který Německu předpovídá růst ve výši 1% na rok 2005 a 1,3% na rok 2006, nevěří, že se Německo v příštím nebo přespříštím roce vejde pod hranici 3%.
Další důležitá lhůta uplyne na počátku prosince, kdy musí členské státy předložit Komisi programy stability a konvergence.

Konečná pravidla udělování pokut musí být ještě vyjasněna. Když začaly hrozit pokuty, Francie a Německo zvládly přesvědčit ostatní členské státy, aby tyto dvě země nebyly dále zahrnuty do procedury překročení schodku. To vedlo k žalobě u Evropského soudního dvora.

Sdílet tento příspěvek