Itálie schválila přepracovaný rozpočet na rok 2019

02.01.2019
Euroskop, čtk

Italská Poslanecká sněmovna na konci minulého týdne schválila na poslední chvíli rozpočet na příští rok, který musel Řím po výtkách Evropské komise přepracovat. Senátem už rozpočet prošel o několik dní předtím. Evropská komise se v průběhu prosince s Itálií dohodla na změnách rozpočtu, což odvrátilo disciplinární kroky proti Římu. O schválení informovala agentura Reuters.

Vláda s návrhem rozpočtu spojila v Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře, aby schválení uspíšila. Pro hlasovalo 327 poslanců, proti bylo 228 zákonodárců. Hlasování o důvěře ukončilo hašteřivou debatu s opozicí, která si stěžovala, že kvůli dohodě s Bruselem, již populistická vláda uzavřela na poslední chvíli, nezbyl čas na to, aby se poslanci přepracovaným rozpočtem zabývali.

Už po hlasování v Senátu opoziční Demokratická strana uvedla, že nebyl čas na podrobné projednání rozpočtu a že požádá italský nejvyšší soud, aby posoudil ústavnost takového postupu.

Původní návrh italského rozpočtu na příští rok z října počítal se schodkem 2,4 % hrubého domácího produktu (HDP), což představovalo trojnásobek ve srovnání s plány předchozí vlády. Kompromis sjednaný s Evropskou komisí předpokládá deficit 2,04 % HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek