O euro budeme usilovat o rok později

30.08.2005
Ministerstvo financí upřesnilo datum, kdy bude Česko chtít přijmout evropskou měnu, na rok 2010.

Česká republika bude usilovat o přijetí eura v roce 2010, tedy o rok později, než se dosud předpokládalo. Změna je součástí aktualizace dosavadní strategie, která má připravit podmínky pro vstup země do eurozóny, řekl mluvčí ministerstva financí Radek Němeček. Kolem roku 2010 chtějí euro přijmout téměř všechny země středoevropského regionu.


Podle Němečka však nelze termín vstupu do eurozóny v roce 2010 pokládat za oficiální. Na aktualizaci strategie přijetí eura budou v dalších měsících pracovat odborníci resortu i centrální banky tak, aby ji mohla na podzim projednat vláda. „Materiál je zatím ve fázi zrodu,“ dodal Němeček pro ČTK s tím, že rozhodnutí o definitivním datu přijetí eura poté bude ryze politické.


Podmínky splníme v roce 2008
MF až dosud uvádělo, že ČR přijme euro mezi lety 2009 až 2010. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale již několikrát uvedl, že ČR pravděpodobně nepřijme euro dříve než v roce 2010. Ještě nedávno tvrdil, že ministři budou muset příští rok uspořit asi 30 miliard korun, pokud budou chtít splnit slib daný Bruselu a přijmout do roku 2010 euro. Později však ČTK řekl, že díky rychlému růstu ekonomiky a vyššímu výběru daní budou muset být škrty podstatně nižší.
Podmínky pro přijetí eura by měla ČR splnit v roce 2008, kdy by měl schodek veřejných financí klesnout pod tři procenta HDP.


Ekonomové rozhodnutí MF vítají
Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance je rozhodnutí ministerstva financí realistickým krokem. Jednou z výhod je, že se přestane spekulovat o dvou datech, což bude mimo jiné čitelnější pro trh. „Většina nevládních ekonomů však s rokem 2010 počítala,“ dodal a upozornil, že cíl pro přechod na evropskou společnou měnu je podmíněn lepším stavem veřejných financí, na čemž se zatím nezačalo pracovat.


Rok 2010 nemusí být konečný ani podle Petra Dufka z ČSOB. „Velké úspory ve výdajích nejsou na obzoru, a tak posun o jeden rok chápu jako oficiální zreálnění záměru přijetí eura. Přesto, reformy jsou nutné a bez nich nemusí být ani rok 2010 tím konečným,“ řekl.


Vladimír Pikora z Volksbank varuje, že ten, kdo přijme evropskou měnu jako první, nebude vítězem. „Příliš rychlé přijetí eura by podle mne bylo pro českou ekonomiku spíš nepříznivé než příznivé,“ dodal. S eurem se totiž ČR zároveň podřídí společné evropské měnové politice, na což musí být česká ekonomika dostatečně silná a podobná evropským ekonomikám.


Premiér oznámí termín přijetí eura příští týden
Premiér Jiří Paroubek chce oznámit cílový rok, kdy má být Česko připraveno na přijetí eura až začátkem příštího týdne po jednání s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Dnešní informace ministerstva financí, že Česko by do eurozóny mělo vstoupit v roce 2010, označil za předčasné.

Sdílet tento příspěvek