Vyhlídky ekonomiky eurozóny se podle ECB zhoršily

25.01.2019
Euroskop, čtk

Zpomalení růstu ekonomiky eurozóny by mohlo být výraznější, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z výsledků čtvrtletního průzkumu mezi prognostiky, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by se měl podle průzkumu v letošním roce zvýšit o 1,5 %.

Předchozí průzkum, který se uskutečnil v posledním čtvrtletí loňského roku, přitom signalizoval, že ekonomika letos vzroste o 1,8 %. V příštím roce by se měl HDP podle průzkumu zvýšit rovněž o 1,5 % místo dříve předpokládaných 1,6 %.

Šéf ECB Mario Draghi už ve čtvrtek poukázal na vzestup rizik, co se vývoje ekonomiky eurozóny týče. Je to důsledek řady faktorů, včetně zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky a odchodu Británie z Evropské unie. Draghiho slova podpořila očekávání, že ECB, která nedávno ukončila program nákupů dluhopisů, nebude spěchat se zahájením zvyšování úrokových sazeb.

„Tempo růstu v blízkém období bude pravděpodobně slabší, než se dříve předpokládalo,“ uvedl Draghi na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání Rady guvernérů ECB. Upozornil však, že pravděpodobnost hospodářské recese v eurozóně je malá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek