Euroskupina: Základy ekonomiky eurozóny jsou nadále silné

12.02.2019
Euroskop, čtk

Základy ekonomiky eurozóny, tedy států používajících euro, jsou silnější než před krizí v roce 2008 a dotyčné země přesně vědí, jak je dál posílit. Před včerejším ministerským setkáním v Bruselu to novinářům řekl předseda takzvané euroskupiny Mario Centeno. Ministři se scházejí poté, co Evropská komise (EK) ve své zimní předpovědi zhoršila odhad výkonu evropského hospodářství na letošní rok. Euroskupina zahrnuje ministry financí zemí eurozóny.

„O dočasném zpomalení našich ekonomik víme,“ poznamenal Centeno, „a víme přesně co dělat, abychom je posílili“. Podle komise poroste letos eurozóna pouze o 1,3 procenta místo původně očekávaných 1,9 procenta.

Na vině jsou podle expertů Komise nejen trvající nejistota ve světovém obchodu, ale také potíže německého automobilového průmyslu, sociální nepokoje ve Francii a přístup italské vlády k řešení domácí komplikované fiskální situace.

Na taková politická rizika přitom nemůže najít odpověď nikdo jiný než opět politické reprezentace. Šéf euroskupiny připomněl také potřebu omezit rizika spojená s blížícím se odchodem Velké Británie z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek