Důvěra investorů v eurozónu se po půl roce vrátila k růstu

06.03.2019
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v březnu zvýšila po předchozích šesti měsících poklesu za sebou. Za jejím růstem stály zejména naděje, že eurozóna bude těžit z oživení ekonomické aktivity v Asii. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila výzkumná skupiny Sentix.

Index důvěry investorů v březnu stoupl na minus 2,2 bodu z únorových minus 3,7 bodu, což byla jeho nejnižší úroveň za více než čtyři roky. Analytici přitom očekávali mírnější nárůst indexu, a to na minus 3,1 bodu, napsala agentura Reuters.

Dílčí index hodnotící současnou situaci v březnu již sedmý měsíc za sebou klesl a dostal se na nejnižší úroveň od září 2016. Index očekávání však podruhé za sebou stoupl, a to zejména díky optimismu ohledně Asie.

„Tento region je podle odhadů investorů v nejlepší formě. Pokud by známky oživení nabraly na intenzitě, měly by pozitivní vliv na eurozónu,“ uvedl šéf skupiny Sentix Manfred Hübner. Upozornil však, že na hospodářský vývoj v eurozóně by mohl mít negativní vliv možný odchod Británie z Evropské unie bez dohody.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V loňském roce hospodářský růst eurozóny zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,4 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek