EU přijímá opatření v rámci boje proti daňovým rájům

11.03.2019
Úřad vlády, Euroskop

V předvečer zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti bude předcházet makroekonomický dialog a tradiční setkání ministrů Euroskupiny v klasickém a následně i rozšířeném formátu, kde proběhne diskuze o možné podobě rozpočtového nástroje pro konvergenci a konkurenceschopnost v eurozóně.

Březnové agendě Rady ECOFIN budou dominovat především daňové otázky. Rada by se měla věnovat rámci EU týkajícího se obecné úpravy spotřebních daní jako i směrnici, kterou se harmonizují systémy spotřebních daní z alkoholu a alkoholických nápojů. Účelem reformy je zejména modernizovat stávající pravidla s cílem zlepšit podnikatelské prostředí a snížit náklady pro výrobce alkoholu z řad malých podniků. Ministři povedou politickou rozpravu o návrhu na zdanění digitálních služeb. Původní návrh širšího rozsahu v podobě směrnice DST byl zúžen na DAT, kde základem je pouze cílená digitální reklama.

Rada také přezkoumá unijní seznam jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti a očekává se, že v této věci příjme nové závěry. Jednat se bude znovu o navrhovaném Programu InvestEU zaměřeném na sloučení řady finančních nástrojů EU. Ministři budou diskutovat o otevřené otázce umístnění sekretariátu investičního výboru Programu InvestEU.

V rámci procesu koordinace hospodářských politik představí Komise svá hodnocení hospodářské situace členských států EU, včetně zhodnocení rizik makroekonomické nerovnováhy. Ministři by se pak měli v debatě zaměřit na opatření podporující investice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek